PDC10’a gidemedik belki ama canlı olsun, sonradan olsun gelişmeleri takip etmeye çalıştık. (Neden çoğul yazıyorum anlamadım. Türkiye’deki yazılım geliştiriciler adına söylemiş olayım) Genel olarak oturmuş bir servis aslında ama, çok güzel özellikler ekliyorlar. Aslına bakarsanız özellikler direk olarak rekabeti kızıştıracak cinsten. İnsanların Windows Azure’u tercih etmesini engelleyecek, rakiplerde (tamam, Amazon EC2’da) yapabildikleri bazı işlemler artık Microsoft cloud computing hizmeti Azure ile de mümkün. Nedir bunlar derseniz :

  • Virtual Machine Instances : Windows Azure hizmetinde sadece belirli tiplerde instance lar hazır idi. Ve bu instance lar önyüklü hizmetler ile geliyordu. İhtiyacınız olan farklı programları (php, java VM, vs vs.) deploy paketinize özel bir şekilde koymanız gerekiyordu. Bu da uygulamanın kurulum karmaşasını yükseltiyordu. Ayrıca önceden var olan uygulamaları Windows Azure’a taşımak isterseniz, bir cloud projesine taşımanız gerekiyordu ki, geniş çaplı, farklı birçok teknolojiyi barındıran uygulamalar için bu çok çok zor olabiliyordu. Microsoft serzenişleri duydu, dedi ki : “Uygulamanızı çalıştırdığınız sanal sunucu diskini verin, biz onu çalıştıralım.” (şu an için sadece Windows Server 2008 R2, ama sonrasında 2003 için destek gelecekmiş sanırım) Çözüm net :) Böylece uygulamalarını yeniden paketlemek/yazmak istemeyen şirketler için çok çok değerli bir opsiyon sunulmuş oldu. (microsoft’un application deploy şeklinde ilerleyen yaklaşımı da tabiki aynen devam edecek. Zaten baştan tasarlanıp hazırlanacak uygulamalar için kesinlikle bu yöntem kullanılmalı, çünkü Virtual Machine Instance ları birçok Azure özelliğinden feragat etmek demek.)
  • Web rolleri için full IIS kontrolü geliyor. Bu da tek bir instance için birden fazla site açabilmek anlamına geliyor ki, parasının karşılığını almak isteyen kullanıcılar için çok önemli bir konu idi bu da. Ayrıca Elevated Privileges özelliği sayesinde, küçük yönetim görevlerine (bir msi paketi yükleme, yazılım konfigürasyonları yapma, IIS konfigürasyonu yapma vs) izin veriliyor olacak.
  • Remote Dektop : Uzak masaüstü özelliğini fazla açıklamaya gerek yok sanırım. Çalışan Azure instance larına uzak masaüstü bağlantısı sayesinde erişip debug, trace vs işlemlerini kolaylaştırabileceğiz.
  • Extra small instance : 1 ghz işlemci, 768 mb ram, 20 gb instance disk ve düşük io performanslı bir instance çeşidi geliyor. Saatlik maliyeti de $0.05 şeklinde. Yani aylık $37 civarında bir ücretle kullanılabilecek. Bir büyük instance ın saatlik maliyetinin $0.12 olduğu düşünülürse, küçük uygulamalar için gayet güzel bir gelişme diyebiliriz.

Takip ettiğim kadarı ile durum bu şekilde. Bu arada serzendiğim ücretsiz kullanım hakkı konusunda bir gelişme yok. BizSpark küçük girişimler için en kısa yol gibi görünüyor.